marie kondo opgeruimd

‘opgeruimd!’ van marie kondo

een visie op de konmari-methode
x

de japanse marie kondo verovert momenteel de wereld met haar boek ‘opgeruimd!’. gezien het enorme succes voorziet ze duidelijk in een behoefte en geeft ze tegelijkertijd bekendheid aan het beroep van professional organizer. waar de schaarste vandaag de dag in tijd zit en niet in spullen, moet je haast wel ‘opgeruimd’ zijn om alle ballen in de lucht te kunnen houden. naast de herwonnen fysieke ruimte, beschrijft kondo een verandering in gedrag en mogelijkheden als belangrijkste neveneffecten van het opruimen.

het ruim 200 pagina’s tellende boek staat vol met praktische adviezen over hoe je te werk moet gaan. behalve de bekende regels heeft ze ook een geheel eigen aanpak die ze de konmari-methode heeft genoemd. zo leer je de was te vouwen op een manier dat die rechtop blijft staan. maar er schuilt ook een filosofie achter de praktijk. alles draait bij marie kondo om de vraag of je er wel blij van wordt.

wie is marie kondo, hoe pakt ze het aan en wat vinden wij daarvan?

marie kondo bron: youtube

marie
zoals bij veel organizers zit het ordenen haar in het bloed. als middelste van drie kinderen probeerde ze de aandacht en goedkeuring van haar ouders te krijgen door hen te ontzien. haar eigen toevlucht vond ze vervolgens in de spullen die haar dierbaar waren, niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. haar spullen gaven haar de onvoorwaardelijke liefde die ze nodig had. ze gaven haar ook het zelfvertrouwen waardoor ze zich uiteindelijk open heeft kunnen stellen. en dat is nu haar missie: mensen helpen die zich net zo voelen als zij toen.

blij
vanuit die emotionele achtergrond komt de kern van haar methode, namelijk om je bij elk item af te vragen ‘word ik er blij van?’. na het lezen van haar boek, of zelfs al na artikelen als deze, blijft die vraag hangen en helpt je in de besluitvorming om iets wel of niet weg te doen. overigens reikt de vraag verder dan alleen spullen. bovendien zit er voor kondo een wederkerigheid in. de spullen moeten ook blij worden van jou! zo zegt ze je huis te begroeten bij thuiskomst en je kleren te bedanken na het dragen. soms is die filosofische kant niet geheel praktisch.  als moeder van jonge kinderen zul je niet dagelijks je handtas legen om die rust te gunnen.

inlevingsvermogen
marie kondo lijkt vooral uit te gaan van haar eigen levenssituatie en haar eigen ‘zijn’. andere omstandigheden of persoonlijkheden komen met haar methode minder uit de voeten. wat voor de één onrust betekent, is voor een ander inspirerend. wat voor de één handig is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. voor zover je dat kan en mag verwachten, ontbreekt deze nuance in haar boek.

rigoreus
dat geldt ook voor haar benadering. marie kondo organiseert per categorie waarbij alle spullen uit een categorie eerst verzameld worden. mocht er dan later nog iets uit die categorie gevonden worden dan mag je dat van haar “op je buik schrijven en rechtstreeks op de weggooistapel leggen”. ze geeft het ook zelf wel toe (“ik ben vrij meedogenloos”). er mag van kondo veel weg, van gebruiksaanwijzingen tot loonstrookjes. haar idee is dat wanneer je iets echt nodig hebt je het opnieuw kunt opvragen of zelfs kopen. het is de vraag of dat handig is en of het past in het beeld van duurzaamheid.

samengevat geeft marie kondo veel nuttige adviezen en heeft met name haar filosofie een grote kern van waarheid. beide helpen je bij het maken van keuzes en het koesteren van je spullen. tegelijkertijd moet je wel filteren en de dagelijkse praktijk niet uit het oog verliezen. met een beetje van marie en een beetje van jezelf kom je tot het beste resultaat! en als je er niet uitkomt of je hebt handen tekort dan zijn er veel professional organizers die graag samen met jou de klus klaren.

sophie timmermans
eigenaar h o m e w o r k t i m e

april 2015

Volg Home Work Time op Linkedin Volg Home Work Time op Facebook Volg Home Work Time op Pinterest
Home Work Time - Professional Organizing Home Work Time - Professional Organizing disclaimer